Broodpudding

Vroeger maakte mijn moeder voor ons broodpudding van oud brood. Dat deed ze toen we nog klein waren, want als pubers verorberden we hele broden en bleef er niks over. Met dit recept voorkom je op een lekkere wijze de verspilling van voedsel. Zo was ik blij verrast toen ik tijdens onze huwelijksreis in Brugge in een restaurant (De Vlaamse Pot) een boekje zag met recepten waarin een broodpudding stond beschreven. Ook zag ik op het blog van BBQ Bastard (Chocolat flavoured breadpudding) een recept voor broodpudding.  Ik gebruikte mijn eigen recept met een nieuwe twist. De ingrediënten:

  • Oud brood (ditmaal 7 plakken)
  • Melk (± 450 ml), mag ook karnemelk zijn
  • Boekweit vlokken (± 50 gr), mag ook pannenkoekmix zijn
  • Eieren, 2 stuks
  • Vanille suiker, 2 zakjes (kijk voor een recept op: Zelf vanillesuiker maken (Anja’s foodblog)
  • Rozijnen, een handvol

Verwarm de melk en voeg de in stukken gesneden (of gescheurd door je kinderen) brood toe aan de melk. Roer de boekweit en vanille suiker er door en voeg de eieren toe. Er ontstaat nu een dikke pap. Voeg eventueel meer boekweit toe als het te dun is. Giet het geheel in een beboterde springvorm en bak in de oven. Mijn oven stond op 220° en de tijd op 40 minuten. Als je tevreden bent over de gaarheid (prikkertest) neem dan de pudding uit de oven en laat dit even wat afkoelen. Snijd er vervolgens punten uit die je even kort bruin bakt in echte boter. Serveer met een goede appel/perenstroop of poedersuiker en een klontje boter.P1000679P1000684P1000689

 

6 gedachten over “Broodpudding

  1. Thanks voor de vermelding! Ik heb nog nooit broodpudding gebakken, maar dat komt meer omdat ik over het algemeen met een grote boog om alles waar “pudding” aan toegevoegd is, heen ga.

    Like

Plaats een reactie